Duma Fórum  

Nagy szeretettel üdvözöl a Duma Fórum!

Jelenleg vendégként tekintheted meg a tartalmat, ami korlátozott jogosultságokat jelent a beszélgetésben való részvételt illetően. Az ingyenes regisztrálás után társalgást indíthatsz, magán beszélgetéseket folytathatsz, szavazásokban vehetsz részt és számos egyéb funkció tárul fel előtted. A regisztráció rendkívül gyors, ezért kérlek ne habozz sokáig és csatlakozz hozzánk!

Amennyiben bármilyen problémád akad a regisztráció során, vagy a későbbiekben, kérlek lépj kapcsolatba a fórum alkalmazottaival.

Figyelem! Ha csak azért jöttél, hogy a saját weboldalad reklámozd, ne fáradj! Aktívan moderált, spam mentes fórum.

Vissza   Duma Fórum > (nem csak) Női cukrászda > Konyhatündéreknek
Regisztráció Súgó Taglista Naptár Keresés Mai hozzászólások Fórumokat olvasottnak jelöli

Konyhatündéreknek Receptek, trükkök, praktikák - gyomorközpontú részleg.

Válaszol

Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2009-10-14, 07:59   #1
Süni
Say Hello To My Little Friend

Süni logója

Összes hozzászólás: 364
Süni elindult a közkedveltség útján
Alapbeállítás Süssünk-főzzünk valami finomat...

Hátha nem én vagyok az egyetlen itt, aki szokott sütni-főzni...

A mákos bab egy olyan étel, amelyik úgy készül, hogy kettőt lapozunk a szakácskönyben...

Ha ennél egy kicsit is jobban tudsz főzni, itt a helyed!

Süni
Süni nem elérhető   Válaszol idézettel
(x)
Régi 2009-10-15, 09:18   #2
futótűz
Tagocska

futótűz logója

Összes hozzászólás: 15
futótűz elindult a közkedveltség útján
Alapbeállítás re: Süssünk-főzzünk valami finomat...

Jót derültem a mákos babon. Köszönöm, máris vidámabban indul a nap
Én szoktam sütni is, főzni is rendszeresen. Szivesen beszélgetek ilyen témákról, olvasok vagy osztok meg recepteket.
Egyetlen gond adódhat. Mivel 5 felnőtt pasira főzök, csak ipari mennyiségben tudok gondolkodni
futótűz nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-10-15, 13:56   #3
Süni

Süni logója

Idézet:
futótűz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Jót derültem a mákos babon. Köszönöm, máris vidámabban indul a nap
Én szoktam sütni is, főzni is rendszeresen. Szivesen beszélgetek ilyen témákról, olvasok vagy osztok meg recepteket.
Egyetlen gond adódhat. Mivel 5 felnőtt pasira főzök, csak ipari mennyiségben tudok gondolkodni

Hűha...honnan szedtél ösze ennyit?

Én azért ritkán főzök szakácskönyvből...sokszor improvizálok.
A mákos babot még nem kóstoltam, de nem is vágyom rá...
Nálatok van kedvenc?
Vagy az öt pasira hatfelé kell főznöd?
Régi 2009-10-15, 19:27   #4
futótűz
Tagocska

futótűz logója

Idézet:
Süni eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Hűha...honnan szedtél ösze ennyit?

Én azért ritkán főzök szakácskönyvből...sokszor improvizálok.
A mákos babot még nem kóstoltam, de nem is vágyom rá...
Nálatok van kedvenc?
Vagy az öt pasira hatfelé kell főznöd?
Sorrendben: 3-at szültem, 1-et szereztem (ő a párom) és vele is járt egy fiú.
Tehát így jön ki az 5 pasi. Ketten vagyunk nők a családban. Én és Carlos, a tengerimalac
Én sem nagyon koptatom a szakácskönyvet, csak ihletmerítés céljából.
A pasiknak mindegy hogy mi a kaja, csak sok legyen. Ezt véresen komolyan kell venni, mert mindegyik 180 centinél indul
Mindenevők amúgy, de a kínai és olasz kaják nagyon népszerűek...meg a magyarok is. Marhapöri, töltött káposzta.
Desszertből a zserbó és a pudingtorta a favorit, na meg a túrós pogácsa.
Régi 2009-10-15, 19:46   #5
Erdős
Mentor

Erdős logója

Összes hozzászólás: 300
Erdős hamarosan közkedvelt lesz

Idézet:
Tehát így jön ki az 5 pasi. Ketten vagyunk nők a családban. Én és Carlos, a tengerimalac
A pasiknak mindegy hogy mi a kaja, csak sok legyen. Ezt véresen komolyan kell venni, mert mindegyik 180 centinél indul
Mindenevők amúgy, de a kínai és olasz kaják nagyon népszerűek...meg a magyarok is. Marhapöri, töltött káposzta.

Húúúúúhaaaaa, Te nagyon profi lehetsz! Én ehhez a topikhoz nem tudok hozzászólni, mert én megrekedtem a tea főzés és a tojásosrántotta készítés szintjén.
Vagyis én nem tudok főzni és sajnos késztetést sem érzek rá, hogy valaha is megtanuljak.
Erdős nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-10-16, 07:30   #6
futótűz
Tagocska

futótűz logója

Idézet:
Erdős eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Húúúúúhaaaaa, Te nagyon profi lehetsz! Én ehhez a topikhoz nem tudok hozzászólni, mert én megrekedtem a tea főzés és a tojásosrántotta készítés szintjén.
Vagyis én nem tudok főzni és sajnos késztetést sem érzek rá, hogy valaha is megtanuljak.
Semmi baj nincs a rántottával, ha van aki főzzön Neked, vagy beéred ezzel életed végéig
Nálunk a fiúk is tudnak főzni. Ki jobban, ki kevésbé. Rákényszerültek a dologra, mert szanaszét járnak egyetemre és csak a hétvégét töltik otthon.
A párom is elboldogul a konyhában, bár 4-5 féle ételnél nem terjed tovább a tudománya. A lecsót képes nagyon kreatívan variálni. Hol jobban, hol kevésbé égeti oda
Régi 2009-10-16, 07:37   #7
Süni

Süni logója

Idézet:
Akkor ez tényleg "nagyüzem"...a tengerimalac nem számít egyértelmű férfiuralom van nálatok...még szerencséd, hogy nem válogatnak...
(jó nevelés!!! )

Nálam a párom, s egy 11 éves leányzó...ő lassan többet eszik, mint mi ketten...nagyüzemben is tudok főzni...mikor össze-összejön a nagy család vagyunk vagy tizenketten...

Mi a húsok közül a csirkemellet favorizáljuk, családunk kedvenc desszertje ez a túrótorta:

TÚRÓTORTA

HOZZÁVALÓK:

0,5 kg túró
0,5 liter tej
3 tojás sárgája (a fehérje nem kell - jó lesz madártejbe plusz "madárként", addig lefagyasztható, a szerk. megj.)
15 dkg cukor
1 cs. (5 dkg.) Horváth Rozi zselatin (csak ez jó!!! a szerk. megj.)
(az 5 dkg zselatin kb. 5 kiskanálnyi: 3 kiskanállal kell a tortába, és 2 kiskanállal a tetején lévő gyümölcszseléhez)
2 cs. vaníliáscukor

Tetejére: tetszés szerint gyümölcs, illetve 2,5 dl gyümölcsléből, vagy szörpből és a 2 kávéskanál zseléből készített gyümölcszselé.

Elkészítés:

A fél kiló túrót a 3 tojás sárgájával és 10 dkg cukorral kikeverjük.Hozzáadjuk a vaníliáscukrot, és egy csipet sót. A maradék 5 dkg cukorral a 3 kiskanál zselatint elkeverjük, majd felöntjük a fél liter tejjel és felforraljuk. A túrós masszához keverjük, majd az egészet kivehető aljú v. oldalú - lehetőleg nem fém tortaformába öntjük.Ha csak fém van, béleljük ki folpackkal az alját és az oldalát is. (Kicsit macerás de megéri, mert a túró savtartalma megtámadja a fémet, s fémízű lesz a torta).(a szerk. megj.)
Hűtőbe rakjuk dermedni, majd kb. 4 óra múlva gyümölccsel és a gyümölcszselével díszítjük. Pár óra dermedés után szeletelhető.
Régi 2009-10-16, 08:12   #8
futótűz
Tagocska

futótűz logója

Idézet:
Akkor ez tényleg "nagyüzem"...a tengerimalac nem számít egyértelmű férfiuralom van nálatok...még szerencséd, hogy nem válogatnak...
(jó nevelés!!! )

Nálam a párom, s egy 11 éves leányzó...ő lassan többet eszik, mint mi ketten...nagyüzemben is tudok főzni...mikor össze-összejön a nagy család vagyunk vagy tizenketten...

Mi a húsok közül a csirkemellet favorizáljuk, családunk kedvenc desszertje ez a túrótorta:

TÚRÓTORTA

HOZZÁVALÓK:

0,5 kg túró
0,5 liter tej
3 tojás sárgája (a fehérje nem kell - jó lesz madártejbe plusz "madárként", addig lefagyasztható, a szerk. megj.)
15 dkg cukor
1 cs. (5 dkg.) Horváth Rozi zselatin (csak ez jó!!! a szerk. megj.)
(az 5 dkg zselatin kb. 5 kiskanálnyi: 3 kiskanállal kell a tortába, és 2 kiskanállal a tetején lévő gyümölcszseléhez)
2 cs. vaníliáscukor

Tetejére: tetszés szerint gyümölcs, illetve 2,5 dl gyümölcsléből, vagy szörpből és a 2 kávéskanál zseléből készített gyümölcszselé.

Elkészítés:

A fél kiló túrót a 3 tojás sárgájával és 10 dkg cukorral kikeverjük.Hozzáadjuk a vaníliáscukrot, és egy csipet sót. A maradék 5 dkg cukorral a 3 kiskanál zselatint elkeverjük, majd felöntjük a fél liter tejjel és felforraljuk. A túrós masszához keverjük, majd az egészet kivehető aljú v. oldalú - lehetőleg nem fém tortaformába öntjük.Ha csak fém van, béleljük ki folpackkal az alját és az oldalát is. (Kicsit macerás de megéri, mert a túró savtartalma megtámadja a fémet, s fémízű lesz a torta).(a szerk. megj.)
Hűtőbe rakjuk dermedni, majd kb. 4 óra múlva gyümölccsel és a gyümölcszselével díszítjük. Pár óra dermedés után szeletelhető.
Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni. Csak jól kell időzíteni hogy legyen ideje megdermedni...másként kanállal kieszik a formából
Cserében a családi kedvenc túrós pogi receptje:
1/2 kg túró
1/2 kg margarin v. vaj
1/2 kg liszt (a búzacsírával dúsított a legfinomabb)
4 tojás sárgája
1 tk. só
1 csomag élesztő (friss, nem instant)
2 dl. tejföl

Az összes hozzávalót egy tálba borogatom. Az élesztót is, nem kell felfuttatni csak beledobni. A túrót sem kell áttörni. Összemancsolom hogy egységes tészta legyen. Letakarva a hűtőbe vele 1/2 órára.
Lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagra. A tojásból maradt fehérjével alaposan de vékonyan megkenem a tészta felét, ráhajtom a másik felét. Pihentetés nélkül újra nyújtom, kenem, hajtom. Majd még egyszer.
Kiszaggatom egy apró formával (nálam a stampedlis pohár vált be). Lekenem a tetejét tojással. Tepsibe rakom. A tepsit nem kell sem kenni, sem lisztezni.Begyújtom a sütőt. Amíg melegszik, a pogik pihennek a tepsiben.
Kb. 10 perc pihi után sütőbe tolom és 10-15 perc alatt kisütöm.
Langyosan is nagyon finom. Állítólag hidegen, másnap is...ezt még nem sikerült kipróbálni. Leírni hosszadalmasabb mint elkészíteni. Elrontani sem lehet.
Jó étvágyat hozzá
Régi 2009-10-16, 14:30   #9
Süni

Süni logója

Köszi, majd kipróbálom...
... ez a másnap is jó, meg napokig eláll nem tudom hol működik, mert nálunk sem ...pedig egy háromszemélyes háztartás nem túl nagy...

Akármennyit csinálok kevés...ha dupla adag rizses húst készítek - ez a családfő kedvence - ugyanannyi idő alatt fogy el, mintha feleannyit csinálok...matematikailag nem értem a dolgot, hisz a dupla annyinak másnapra is elégnek kellene lennie... de a gyakorlatban ez nem működik: ha több van, többet is lehet enni...
Ismerős?
Vagy mikor hazafelé a munkából gondolkozom: ott van még annak a nagy pohár tejfölnek a fele, jó lesz a rakott krumpliba...persze hazaérek, s láss csodát: tejföl sehol...
Régi 2009-10-17, 10:58   #10
futótűz
Tagocska

futótűz logója

Idézet:
Köszi, majd kipróbálom...
... ez a másnap is jó, meg napokig eláll nem tudom hol működik, mert nálunk sem ...pedig egy háromszemélyes háztartás nem túl nagy...

Akármennyit csinálok kevés...ha dupla adag rizses húst készítek - ez a családfő kedvence - ugyanannyi idő alatt fogy el, mintha feleannyit csinálok...matematikailag nem értem a dolgot, hisz a dupla annyinak másnapra is elégnek kellene lennie... de a gyakorlatban ez nem működik: ha több van, többet is lehet enni...
Ismerős?
Vagy mikor hazafelé a munkából gondolkozom: ott van még annak a nagy pohár tejfölnek a fele, jó lesz a rakott krumpliba...persze hazaérek, s láss csodát: tejföl sehol...
A "másnap is..." és "napokig eláll" kezdetű mondatok stimmelnek, csak mi értelmezzük rosszul őket. A folytatás: "másnap is...kell főzni". "napokig eláll... a gyerek/a párom a hűtő előtt, ha elegendő rántott hús, süti van benne"
Az elméleti fejtegetéseket, feltételezéseket is el kell felejteni. Alap minden napra: NINCS otthon semmi, ami önmagában ehető. A tejföl ehető, a liszt, paprika só nem.
Bármit akar főzni az ember, tudnia kell hogy a családtagok már az alapanyagok előkészítése során mennyit tüntetnek el. Pl. nálunk szinte minden zöldséget imádnak nyersen. Ezért levesfőzéskor az első csokor sárgarépa, az első pár karalábé nem a levesbe hanem a pasikba+a tengerimalacba kerül.
Meg lehet próbálni kivédeni ezt. Pl. a hétvégi ebédfőzés megkezdése előtt bedeszkázni a konyhaajtót, körberagasztani szigetelőszalaggal, hogy a készülő kaja illata ne szivárogjon ki, stb. Várom az ötleteket.
Az enyémek 7 méter mély alvásból, kómából is felébrednek a kajaszagra. A húslevesbe szánt tészta felét "megkóstolják", "minőségellenőrzik" a sütit és általában mindenhol láb alatt vannak.
Imádom őket és imádom az ilyen délelőttöket
Válaszol

Címkék
finomat, süssünkfőzzünk, valami

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhat létre
Válaszokat nem küldhet
Fájlokat nem csatolhat
A hozzászólásait nem módosíthatja

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva

A pontos idő 04:22 , a GMT +2 időzóna szerint.