![]() |
|
Nagy szeretettel üdvözöl a Duma Fórum! Jelenleg vendégként tekintheted meg a tartalmat, ami korlátozott jogosultságokat jelent a beszélgetésben való részvételt illetően. Az ingyenes regisztrálás után társalgást indíthatsz, magán beszélgetéseket folytathatsz, szavazásokban vehetsz részt és számos egyéb funkció tárul fel előtted. A regisztráció rendkívül gyors, ezért kérlek ne habozz sokáig és csatlakozz hozzánk! Amennyiben bármilyen problémád akad a regisztráció során, vagy a későbbiekben, kérlek lépj kapcsolatba a fórum alkalmazottaival. |
|
|||||||
| Regisztráció | Súgó | Taglista | Naptár | Keresés | Mai hozzászólások | Fórumokat olvasottnak jelöli |
| Konyhatündéreknek Receptek, trükkök, praktikák - gyomorközpontú részleg. |
|
|
![]() |
|
|
Téma eszközök | Megjelenítési módok |
|
|
#1 |
|
Say Hello To My Little Friend
Összes hozzászólás: 364
![]() |
Hátha nem én vagyok az egyetlen itt, aki szokott sütni-főzni...
A mákos bab egy olyan étel, amelyik úgy készül, hogy kettőt lapozunk a szakácskönyben... Ha ennél egy kicsit is jobban tudsz főzni, itt a helyed! Süni |
|
|
|
| (x) |
|
|
#2 |
|
Tagocska
Összes hozzászólás: 15
![]() |
Jót derültem a mákos babon. Köszönöm, máris vidámabban indul a nap
![]() Én szoktam sütni is, főzni is rendszeresen. Szivesen beszélgetek ilyen témákról, olvasok vagy osztok meg recepteket. Egyetlen gond adódhat. Mivel 5 felnőtt pasira főzök, csak ipari mennyiségben tudok gondolkodni ![]() |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
![]() |
Idézet:
Hűha...honnan szedtél ösze ennyit? ![]() Én azért ritkán főzök szakácskönyvből...sokszor improvizálok. A mákos babot még nem kóstoltam, de nem is vágyom rá... ![]() Nálatok van kedvenc? Vagy az öt pasira hatfelé kell főznöd? |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Tagocska
![]() |
Idézet:
Tehát így jön ki az 5 pasi. Ketten vagyunk nők a családban. Én és Carlos, a tengerimalac ![]() Én sem nagyon koptatom a szakácskönyvet, csak ihletmerítés céljából. A pasiknak mindegy hogy mi a kaja, csak sok legyen. Ezt véresen komolyan kell venni, mert mindegyik 180 centinél indul ![]() Mindenevők amúgy, de a kínai és olasz kaják nagyon népszerűek...meg a magyarok is. Marhapöri, töltött káposzta. Desszertből a zserbó és a pudingtorta a favorit, na meg a túrós pogácsa. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Mentor
Összes hozzászólás: 300
![]() |
Idézet:
Húúúúúhaaaaa, Te nagyon profi lehetsz! Én ehhez a topikhoz nem tudok hozzászólni, mert én megrekedtem a tea főzés és a tojásosrántotta készítés szintjén. Vagyis én nem tudok főzni és sajnos késztetést sem érzek rá, hogy valaha is megtanuljak. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Tagocska
![]() |
Idézet:
![]() Nálunk a fiúk is tudnak főzni. Ki jobban, ki kevésbé. Rákényszerültek a dologra, mert szanaszét járnak egyetemre és csak a hétvégét töltik otthon. A párom is elboldogul a konyhában, bár 4-5 féle ételnél nem terjed tovább a tudománya. A lecsót képes nagyon kreatívan variálni. Hol jobban, hol kevésbé égeti oda ![]() |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() |
Idézet:
(jó nevelés!!! )Nálam a párom, s egy 11 éves leányzó...ő lassan többet eszik, mint mi ketten...nagyüzemben is tudok főzni...mikor össze-összejön a nagy család vagyunk vagy tizenketten... Mi a húsok közül a csirkemellet favorizáljuk, családunk kedvenc desszertje ez a túrótorta: TÚRÓTORTA HOZZÁVALÓK: 0,5 kg túró 0,5 liter tej 3 tojás sárgája (a fehérje nem kell - jó lesz madártejbe plusz "madárként", addig lefagyasztható, a szerk. megj.) 15 dkg cukor 1 cs. (5 dkg.) Horváth Rozi zselatin (csak ez jó!!! a szerk. megj.) (az 5 dkg zselatin kb. 5 kiskanálnyi: 3 kiskanállal kell a tortába, és 2 kiskanállal a tetején lévő gyümölcszseléhez) 2 cs. vaníliáscukor Tetejére: tetszés szerint gyümölcs, illetve 2,5 dl gyümölcsléből, vagy szörpből és a 2 kávéskanál zseléből készített gyümölcszselé. Elkészítés: A fél kiló túrót a 3 tojás sárgájával és 10 dkg cukorral kikeverjük.Hozzáadjuk a vaníliáscukrot, és egy csipet sót. A maradék 5 dkg cukorral a 3 kiskanál zselatint elkeverjük, majd felöntjük a fél liter tejjel és felforraljuk. A túrós masszához keverjük, majd az egészet kivehető aljú v. oldalú - lehetőleg nem fém tortaformába öntjük.Ha csak fém van, béleljük ki folpackkal az alját és az oldalát is. (Kicsit macerás de megéri, mert a túró savtartalma megtámadja a fémet, s fémízű lesz a torta).(a szerk. megj.) Hűtőbe rakjuk dermedni, majd kb. 4 óra múlva gyümölccsel és a gyümölcszselével díszítjük. Pár óra dermedés után szeletelhető. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Tagocska
![]() |
Idézet:
![]() Cserében a családi kedvenc túrós pogi receptje: 1/2 kg túró 1/2 kg margarin v. vaj 1/2 kg liszt (a búzacsírával dúsított a legfinomabb) 4 tojás sárgája 1 tk. só 1 csomag élesztő (friss, nem instant) 2 dl. tejföl Az összes hozzávalót egy tálba borogatom. Az élesztót is, nem kell felfuttatni csak beledobni. A túrót sem kell áttörni. Összemancsolom hogy egységes tészta legyen. Letakarva a hűtőbe vele 1/2 órára. Lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagra. A tojásból maradt fehérjével alaposan de vékonyan megkenem a tészta felét, ráhajtom a másik felét. Pihentetés nélkül újra nyújtom, kenem, hajtom. Majd még egyszer. Kiszaggatom egy apró formával (nálam a stampedlis pohár vált be). Lekenem a tetejét tojással. Tepsibe rakom. A tepsit nem kell sem kenni, sem lisztezni.Begyújtom a sütőt. Amíg melegszik, a pogik pihennek a tepsiben. Kb. 10 perc pihi után sütőbe tolom és 10-15 perc alatt kisütöm. Langyosan is nagyon finom. Állítólag hidegen, másnap is...ezt még nem sikerült kipróbálni. Leírni hosszadalmasabb mint elkészíteni. Elrontani sem lehet. Jó étvágyat hozzá ![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() |
Köszi, majd kipróbálom...
... ez a másnap is jó, meg napokig eláll nem tudom hol működik, mert nálunk sem ...pedig egy háromszemélyes háztartás nem túl nagy...Akármennyit csinálok kevés...ha dupla adag rizses húst készítek - ez a családfő kedvence - ugyanannyi idő alatt fogy el, mintha feleannyit csinálok...matematikailag nem értem a dolgot, hisz a dupla annyinak másnapra is elégnek kellene lennie... de a gyakorlatban ez nem működik: ha több van, többet is lehet enni... Ismerős? Vagy mikor hazafelé a munkából gondolkozom: ott van még annak a nagy pohár tejfölnek a fele, jó lesz a rakott krumpliba...persze hazaérek, s láss csodát: tejföl sehol... ![]() |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Tagocska
![]() |
Idézet:
Az elméleti fejtegetéseket, feltételezéseket is el kell felejteni. Alap minden napra: NINCS otthon semmi, ami önmagában ehető. A tejföl ehető, a liszt, paprika só nem. Bármit akar főzni az ember, tudnia kell hogy a családtagok már az alapanyagok előkészítése során mennyit tüntetnek el. Pl. nálunk szinte minden zöldséget imádnak nyersen. Ezért levesfőzéskor az első csokor sárgarépa, az első pár karalábé nem a levesbe hanem a pasikba+a tengerimalacba kerül. Meg lehet próbálni kivédeni ezt. Pl. a hétvégi ebédfőzés megkezdése előtt bedeszkázni a konyhaajtót, körberagasztani szigetelőszalaggal, hogy a készülő kaja illata ne szivárogjon ki, stb. Várom az ötleteket. Az enyémek 7 méter mély alvásból, kómából is felébrednek a kajaszagra. A húslevesbe szánt tészta felét "megkóstolják", "minőségellenőrzik" a sütit és általában mindenhol láb alatt vannak. Imádom őket és imádom az ilyen délelőttöket ![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Címkék |
| finomat, süssünkfőzzünk, valami |
| Téma eszközök | |
| Megjelenítési módok | |
|
|