Az ajándékok névnapra szép gesztus

Ajándékok névnapra
Ajándékok névnapra

Csodálatosan van ez a társadalom felépítve. Évszázadok alatt épültek ki a szokások, viselkedési formák és azokat most is mindig betartjuk. Az ajándékok névnapra csak úgy tornyosulnak a képzeletbeli polcokon, hiszen már jóval előre tudjuk, hogy kinek mikor, mit fogunk ajándékozni.

Régi szokás a névnapok megünneplése, ami a középkorban terjedt el, amikor a szentek névnapját kezdték ünnepelni, többnyire vallási buzgóságból.Mivel az ember szeret mulatni, a középkorban pedig alig várták az alkalmat, szűk családi körben ünnepelni kezdték a naptár szerinti keresztnevek napjait.

Ez a szokás maradt örökségbe a mai társadalomra, de sokat veszített fényéből az idők során. Most már nem annyira fontos ünnepnap. Inkább a születésnapot tartják fontosabbnak, tehát vannak, akik csak úgy átlépnek ezen az alkalmon. Pedig úgy illik, hogy a nőket legalább egy csokor virággal, illetve a férfiakat egy bármilyen apróságnak tűnő figyelmességgel felköszöntsük. Habár általában az ajándékok névnapra szimbolikus értékűek, tiszteletet, szeretetet kifejező gesztusnak számítanak, ezért ajánlott észben tartani.