Díszes borosedény a csikóbőrös kulacs

Csikóbőrös kulacs

Számtalan tárgyi értéket is gondosan őriznek az Érmelléken élő emberek, akik a hagyománytiszteletükről messze földön híresek. Ezek közé sorolható a csikóbőrös kulacs, ami fából készült, csikó bőrével bevont, díszes boros edény.

Aprólékos díszítésű bőrszíjjal láttak el annak érdekében, hogy vállra akasztva hordhassák az Érmelléken a módosabb gazdák, ha vásárba vagy különböző mezőgazdasági munkák elvégzése érdekében útnak indultak. De nemcsak a módosabbak rendelkeztek csikóbőrös kulaccsal, hanem az egyszerűbb, díszítetlen változatával minden szőlősgazda büszkélkedhetett.

Ezek nem rendelkeztek bőrbevonattal, sem pedig festve nem voltak, azonban a célnak mégis tökéletesen megfeleltek, a finom itókát kényelmesen szállítani lehetett bennük. Használták is ezeket a tárgyakat a gazdák, ugyanis tavasztól késő őszig nagyon sok munkája van a falusi embernek, közben pedig gyakran megszomjazik és mi lenne a legfinomabb néhány korty saját készítésű házi bornál? Az Érmelléken idősebb emberek házában talán még ma is megtalálható a csikóbőrös kulacs.