Miként működik a folyadékhűtő?

Folyadékhűtő rendszerek
Folyadékhűtő rendszerek

Mi is egy hűtőberendezés működési elve? Mitől lesz a szobában hideg? Az alapja a párolgás. A cseppfolyós halmazállapotból való átalakulás gázzá, más néven párologtatás, hőelnyeléssel jár.

A folyadékhűtő működése is ezen a termikus tulajdonságon alapszik. Nem kell más hozzá, mint egy zárt rendszer (bordázott csőrendszer), egy kompresszor, egy olyan gáz, amit könnyen lehet nyomás alatt szabályozni és persze néhány szelep, amivel szabályozzuk a keringést.

A gázt a kompresszor segítségével addig sűrítik, amíg az cseppfolyós állapotba kerül. A megfelelő nyomáson a szelep kinyílik és a hűtőfolyadék a párologtató rendszerbe kerül, ez a hűtőgép belső tere, ahol az kitágul és visszanyeri eredeti gáz halmazállapotát, tehát elpárolog.

Mivel a párolgás hőelnyeléssel jár, lehűti a körülötte levő közeget, tehát a hermetikusan zárt hűtőteremben hidegebb lesz. Ez a hűtőközeg lehet levegő vagy víz, esetleg más jó hővezető anyag. A folyadékhűtő esetében, a hűtőközeg általában víz, mivel jó hő felvevő képessége van és nem káros a környezetre, de létezik levegős kivitelezés is.