Mire jó a pelletállás?

A pelletállás gazdaságos eljárás
A pelletállás gazdaságos eljárás

Mivel a nagyobb épületek fűtése nem volt gazdaságos sem fával, sem gázzal, ezért kellett keresni egy olcsóbbat és környezetkímélőbbet. Ekkor került előtérbe a pelletállás, ami tulajdonképpen egy újrahasznosítási folyamatnak is tekinthető.

Az eljárás során, a favágás után megmaradt forgácsot és fűrészport dolgozzák fel, vagyis belőle készítenek kiváló tüzelőanyagot. Ez egyszerre környezetkímélő is, mert nem kell hozzá külön fát kivágni és gazdaságos is, mert a már kivágott fából tulajdonképpen semmi nem megy pocsékba.

A bútorgyártás során is rengeteg hulladék keletkezik, ami a pelletállás során szintén feldolgozható. Az így nyert pelletek igen jól égnek és kiváló a hő-energia leadásuk is. Természetesen nemcsak fahulladékból lehet pelletet gyártani, hanem papírból, szalmából és egyéb száraz növényi anyagból is.

A pelletállás kifejezés összeforrt a tüzelőanyag gyártással, de alkalmazzák ezt a technológiát a különböző takarmányok gyártása során is. Az így készült száraz állateledelek könnyebben adagolhatóak és tárolhatóak.