A gyorsan zsírosodó hajnak számos oka lehet

Gyorsan zsírosodó haj
Gyorsan zsírosodó haj

Rengeteg időt és pénzt költöttek a kozmetikumiparban arra, hogy rájöjjenek a fejbőr faggyútermelésének a túltengésére. A kutatások többnyire sikeresek voltak, de arra a szomorú dologra jöttek rá, hogy egyértelmű ok nem létezik, egyszerre több száz tényező is befolyásolhatja a gyorsan zsírosodó haj kialakulását. A gyorsan zsírosodó haj egyszerre függ belső fizikai és szervi elváltozásoktól és ugyanakkor lehetnek lelki okozatok is. Ezeknek a kutatásoknak mégis lett egy nagyon konkrét eredménye, ugyanis rájöttek, hogy a fejbőr faggyú túltermelését könnyen lehet szabályozni a megfelelő samponokkal és balzsamokkal.

Természetesen nem oldja meg a dolgot véglegesen, de nagymértékben képes szabályozni és karbantartani a kialakult helyzetet. A gyorsan zsírosodó haj elleni harcban nagy szerepet játszik a helyesen választott tisztálkodó szerek. A bőr egy nagyon érzékeny része az embernek, így mindig kiemelt figyelmet kell fordítani a helyes ápolására. A fejbőr nagymértékben ki van téve a fizikai és kémiai hatásoknak.

Sajnos egyre jobban elterjedt a szokás, hogy télen, a hidegben nem használunk sapkát, pedig az egyik nagymértékű befolyásoló tényező a faggyútermelésre a fejbőr megfázása. A fejbőrt mindig optimális hőmérsékleten kell tartani, mivel nem szereti sem a túl nagy hideget, sem a túlságosan forró környezetet. Az állandó nagymértékű hőmérsékletingadozás a fejbőr mirigyeknek a működését teljesen felborítja. Ha a faggyúmirigyek hirtelen nagymennyiségű termelésnek indulnak, gyorsan zsírosodó haj kialakulását eredményezik.

Hasonló hatás alakulhat ki a forró vízben mosott haj vagy a gyakori szaunázás használata. A gyorsan zsírosodó haj kialakulását ezeknek a fizikai tényezőknek a megszüntetésével is szabályozni lehet. Ha betartja a minimális szabályokat, a haja mindig dús és fényes marad. Vegye mindig figyelembe, hogy a hajápolás egy komoly feladat, amire időt és pénzt kell áldozni. Csak természetes alapanyagú samponokat, tisztálkodó szereket használjon és mindig betartva a hajmosás szabályait! A sampon illóolajainak 1-2 perc felszívódásra van szüksége.