selyem fonal

A selyem fonal előnyei és hátrányai

selyem fonal
Selyem fonal

A selyemlepke egy igazán hasznos és gyönyörű ajándékkal látja el az embereket. Ez a szabadban fel nem lelhető rovar gondoskodik arról, hogy selyem fonal kerüljön a kötni vágyók kötőtűjére. Míg maga a lepke csak néhány napig van életben, addig a hernyó hetekig táplálkozik, majd amikor gumóvá válik, az emberek kinyerhetik belőle a selymet.

Mivel napjainkban a szintetikus fonalak elkészítése jóval könnyebb, gyorsabb és olcsóbb, addig az autentikus selyem felhasználása fokozatosan csökken. Használatának természetesen van előnye és hátránya is. Előnye például, hogy természetes anyag, így nem okoz allergiát.

Mivel ez az egyik legerősebb a fonalak családjában, tökéletes ruhadarabok készíthetőek belőle. Ráadásul a színválasztással sem lesz gond, mert a fonal könnyen festhető. A hátrányai között szerepel, hogy hajlamos a gyűrődésre és persze állati eredetű. A modern emberek utazásaihoz a szintetikus ruha előnyösebb, főleg ha nem akar vasalót vinni magával, ráadásul a vegán életét élők sem voksolnak a selyem fonal megvételére.