A télikertek pompás díszei a családi házaknak

Az igényes télikertek szebbé varázsolják az otthonaikat
Az igényes télikertek szebbé varázsolják az otthonaikat

Egy lakás alaphelyiségei közé tartozik az előszoba, konyha, fürdőszoba és a hálószoba. Vannak azonban olyanok is, akik nem elégednek meg ennyivel. Szükségük van nagyobb térre, hogy kibontakoztathassák önmagukat. Így sok családi ház részei lehetnek a műhelyek, dolgozószobák, télikertek és egyéb helyiségek is, amelyek nem találhatóak meg minden otthonban. Ezek közül is talán a télikertek azok, amelyek a leginkább sokoldalúnak mondott helyiségek.

Ugyanis amellett, hogy pompás dísze lehetnek bármelyik családi háznak, praktikus okokból is nagy jelentőségük van. Menedéket nyújtanak a hideget rosszul tűrő egzotikus növényfajoknak. Akár kisebb fák, cserjék is helyet kaphatnak egy ilyen építményben, amiben a hőmérséklet télen is jóval fagypont fölött marad. Így biztonságban átvészelhetik a hideg telet, akár a mediterrán vagy trópusi növényeink is. A kisállataink is elhúzódhatnak itt a hideg elől, főleg, ha a lakás többi részéből különböző okok miatt ki vannak tiltva.

Amennyiben a fűtés is meg van oldva a helyiségben, akkor a reggeli kávé elfogyasztására is alkalmas lehet. Kinek ne esne jól a kedvenc növényei között elvégezni a reggeli szeánszokat? Itt akár a karácsonyfát is fel lehet állítani az ünnepek alatt. A télikertek tehát igazán hasznos helyiségei a szép otthonoknak. Ha már szó esett a karácsonyfákról, érdemes elhessegetni egy félreértést, ami már beleivódott a köztudatban.

Mégpedig azt, hogy a sokak által kedvelt normand fenyőt gyakran helytelen néven keressük az árusoknál. Ez a fenyő a nevét egy híres zoológusról, Alexander von Nordmann-ról kapta, aki bár az állatok nagy ismerője volt és rengeteg új fajt fedezett fel, de a növényekhez is értett. Így egy kaukázusi jegenyefajta is megörökített a nevét. Ezért hívják ma is ezt a fenyőfélét nordmann fenyőnek. Ez dísznövényként is megállja a helyét, de igen kedvelt karácsonyfa is, hiszen sokáig megőrzi szép zöld színét, még kivágott állapotban is. Tehát, ha a fenyőfaárusoknál normand fenyőt látunk, akkor tudjuk, hogy valójában a kaukázusi jegenyefenyőről van szó, amelyik tökéletes választás lehet az ünnepekre.