napelem inverter

Az 5 legnépszerűbb napelem inverter típus – Rangsorolva

Magyarországon, ami igazán népszerűvé, valamint gyorsan megtérülővé tette a napelemes rendszerek telepítését, az egyértelműen az éves szaldó elszámolás volt. Ennek keretében, a termelés és felhasználás kiegyenlítette egymást. Amit a nyári hónapokban a panelek pluszban termeltek, azt könnyen elfogyaszthatta a háztartás a téli időszakban. Ennek viszont vége a 2024-től. Bár így teljesen más képet mutat a történet, de a folyamatosan növekvő energiaárak miatt, egyértelműen megéri a rendszerek telepítése.

Ezeknek csak az egyik, bár jól látható részét képezik a panelek, miközben a hálózat lelkét az invert adja. Ez a készülék az, ami begyűjti az elemekből érkező egyenáramot és átalakítja a háztartásban használt 230 V váltóárammá. A működés elképzelhetetlen lenne ezen átalakító egység nélkül. De ennél többet is tud nyújtani az inverter. Folyamatosan optimalizálja a felhasznált energiát. Figyeli és ellenőrzi a panelek teljesítményét, a változó értékeket pedig kijelzi.

Bármilyen meghibásodás történjen, arról üzenetet közvetít. Látható tehát, hogy mennyi felelősség van rajta. Ennél fogva az élettartama is kisebb, mint a paneleké. Alapvetően 5-15 évig bírja a legtöbb átalakító a folyamatos strapát, ami után cserére lesz szüksége. A kínálat igen széles a piacon, de azért vannak olyan típusok, amik különösen keresettek a felhasználók körében. Kövesd EZT a linket, ha mélyebben is érdekel a toplista! A képviselők között megemlíthető a Fronius, SolarEdge, Huawei, SMA, Solplanet inverter egyaránt. Ezek paramétereit mindig az adott igényekhez kell igazítani, majd annak függvényében dönteni.

1 és 3 fázisú rendszerek ugyanúgy vannak a felhozatalban. Az, hogy melyik a hatékonyabb, mindig az energiafelhasználás függvénye. Akkumulátorok töltésére, kisebb igények, például világítás kiszolgálására megteszi az 1 fázis, míg hűtők, mosógépek, elektromos fűtési rendszerekhez már 3 fázisra lesz szükség. Ami ki tudja tolni az inverter élettartamát, az mindenképpen a kíméletes használat. Fontos, hogy soha ne csúcsteljesítményen működjön, ami csökkenti a terhelést. Jól gondold meg, mibe fektetsz!