nano akvárium

Kis méret jellemző a nano akváriumra

Az ilyen haltartályok ötlete Japánból érkezett hozzánk. Ez nem meglepő, hiszen ebben az országban mindig is a miniatűr formák uralkodtak. Ez a divat az akvarisztikában is megjelent, a 30-40 literes miniatűr nano akvárium képében. A legtöbb modell szimmetrikus kocka alakban kapható, de vannak téglalap, gömb vagy henger alakú tartályok is.

A nano akváriumok esetében azonban nemcsak a kis méretre, hanem az esztétikára is nagy hangsúlyt fektetnek. Az edényeket úgy kell kialakítani, hogy a lehető legjobban utánozzák a halak birodalmának víz alatti tájait. Ez a fajta akvárium könnyen összehasonlítható a bonsai fákkal, amelyek szintén a cseresznyevirágzás országának szimbólumai.

De vajon alkalmas-e mindenkinek a nano akvárium? Azt mondhatnánk, hogy igen, már csak a tárolók kis mérete miatt is. Ez azonban nem igaz. A nano akváriumok kis vízmennyisége miatt a vízminőség igen gyorsan ingadozhat, ami negatívan hathat minden lakóra. A pH, a hőmérséklet, a vízkeménység és a hatóanyagok mennyisége sokkal pontosabb munkát igényel, mint a nagyobb verziók esetében

Műanyag vagy alumínium akvárium tetőt válasszunk?

Már a haltartály létrehozásának tervezési szakaszában el kell dönteni, hogy nyitott vagy zárt megoldást szeretnénk. Manapság a zárt, speciális borítással ellátott készülékek a népszerűbbek. Mielőtt azonban egy adott akvárium tető mellett döntenénk, ellenőrizzük, hogy miből készült. A műanyag fedelek a legkeresettebb termékek.

Ezek minden bizonnyal a piacon kapható legkedvezőbb árú lehetőségek, és teljesen elegendőek a kezdő akvaristáknak. Fő előnyük, hogy az összes elektromos vagy fénycső foglalattal együtt érkeznek. Hátrányuk, hogy gyakorlatilag lehetetlen bővíteni például további világítással, mivel a burkolatban nincs erre hely. Azonban erre is van megoldás.

A műanyag akvárium tetőn könnyen lehet megfelelő lyukat vágni. Drágább és kifinomultabb opciót jelentenek az alumíniumból készült fedelek. Ennek eredményeként a karbantartás során nem szükséges a teljes burkolatot eltávolítani. Az alumínium akvárium tető másik előnye, hogy a gyártók szívesen megkülönböztetik a kínálatukat színben, ami a műanyag modellek esetében nem jellemző.