XLR kábel

Még mindig elterjedt az XLR kábel

XLR kábel
XLR kábel

Egyre többet lehet hallani mostanság az XLR csatlakozókról és vezetékekről. Mindig nagyon oda kell figyelni, amikor az XLR kábel rögzítése történik a csatlakozóba. Legtöbbször az érintkezők forrasztással kerülnek bekötésre. Természetesen van több egyéb megoldás is, azonban ez az egyik legelterjedtebb. Az XLR kábel rögzítéséről egy fúrótokmányhoz hasonló műanyag szerkezet gondoskodik. Ezt mindig tanácsos egy stabil és megbízható törésgátló feltekerésével alaposan megszorítani. A körkörös és egyenletes szorítás lehetetlenné teszi a kábel kihúzását a csatlakozóból.

Ennek köszönhetően pedig nem fogja nagy teher érni az érintkezők kötéseit. A törésgátló megakadályozza, hogy a csatlakozóból kilépő kábel megtörjön, éppen ezért nagyon rugalmas anyagból kell hogy készüljön. Egy olcsó XLR kábel esetében az alapból biztosított kiegészítő sokszor nem látja el megfelelően a feladatát. Több évvel ezelőtt, amikor még nem igazán lehetett kapni professzionális hangfal csatlakozókat, használták az XLR csatlakozó és XLR kábel párost a hangdobozokhoz is.

Aki ért hozzá, tudja, hogy ex nem épp szerencsés megoldás ebben az esetben, hiszen a TV-hez való csatlakoztatás esetén a végfok kimenete egy keverő bemenetére kerülhet. Ez pedig sokszor leégéshez vezethet. Ez a kettő, illetve ha szükség mutatkozik rá, akkor a szerelhető HDMI vezeték is megvehető a kacsa-audio.hu webboltban. Jó választás a 2.0-ás változat, amit a gyártók HDMI UHD-ként is neveznek.

Ez a szerelhető HDMI kábel azért jó, mert ezzel megnövelhető a maximum sávszélesség 18GBit/s-re. Az elődjeihez hasonlóan 8b/10b videó átvitelt használ, ezzel a maximum videó sávszélesség 14.4 GBit/s. A 2.0-ás szerelhető HDMI vezeték nem mellesleg azért is profibb, mint a régebbi változatok, mert ez már támogatást kapott nagyobb kép felbontásra és frissítésre. A szerelhető HDMI kábel még a High Dynamic Range (HDR) videóra statikus metaadatokkal is rendelkezhet. Ezt a két vezetéket reális áron lehet megvenni a KáCsa Audio internetes boltban, ahol sok egyéb termék is gazdára vár.