Melyek a mióma tünetei és mit lehet tenni?

A mióma tünetei
A mióma tünetei

Az emberek kizárólag csak akkor érzik jól magukat, ha a szervezetükben minden rendben van. A hölgyek is csak akkor érzik tökéletesen magukat, ha testileg, lelkileg összhangban vannak önmagukkal. Amikor valamiféle zavar támad a szervezetben, akkor eleinte lelkileg, később már testileg is megjelenik a tünet.

A női szervezetben megjelenhetnek a mióma tünetei, amit a méh jóindulatú daganatának is szoktak nevezni és ami általában a 35-50 év közötti fogamzó-képes hölgyek mintegy negyedének az életét keseríti meg. Kevésbé súlyos esetben csak egyet fedez fel az orvos, de megjelenhetnek akár többedmagukkal is, ami pedig a mióma méretét illeti, az lehet a rizsszem méretétől kezdve, egészen egy teniszlabda méretűig is.

Volt már arra is eset, hogy dinnye nagyságú darabot találtak egy nő szervezetében. A mióma elhelyezkedését figyelembe véve lehet méhen kívüli, a méh felszínén elhelyezkedő, illetve a méhnyálkahártya alatti is. Most biztosan sokakban felmerül a kérdés, hogy melyek is a mióma tünetei. A mióma tünetei, csakúgy, mint a nagyságuk és az elhelyezkedésük, rendkívül sokfélék lehetnek.

Az egyik az elhúzódó vagy különösen erős havi vérzés, amely vérszegénységet, sápadtságot, levertséget okozhat, illetve koncentrációs zavarokat is. A hosszú vérzés mellett, az alhasi fájdalmak és hátpanaszok is jellemzőek erre a betegségre. A mióma tünetei között szerepel még a szorulás, illetve a hólyaggyengeség is, ami már a munkahelyi vagy magánéletre is rendkívül rossz kihatással lehet.

Illetve az ebben a betegségben szenvedő nők nem tudnak gyermeket vállalni, vagy ha mégis megteszik, akkor a mióma megnehezíti a baba kihordását. A mióma tünetei ellen többféle kezelés is igénybe vehető attól függően, hogy hol található, hány darab és milyen nagyságú. A panaszmentes mióma kezelése szükségtelen, elég csak ultrahanggal rendszeresen ellenőrizni. Amennyiben már problémát okoz, az orvos bizonyosan a műtétet fogja javasolni, de az operáció mellett, a gyógyulást elő lehet segíteni natúr kiegészítőkkel is.