szürkehályog

Mikor érdemes szürkehályog specialistához fordulni? A műtét az egyetlen lehetőségem?

Természetes velejárója az öregedésnek, ha idővel kissé romlik a látás, szemüveg szükséges az olvasáshoz, esetleg homályosabb lesz a szemlencse. Az viszont már természetellenes és komoly betegségre utal, ha szemüveggel sem tudjuk megfelelően végezni a mindennapi teendőinket, ilyenkor szürkehályog (cataracta) problémára gyanakodhatunk. Dr. Nagymihály Attila szerint a szürkehályog csak műtét útján gyógyítható.

Az operáció akkor javasolt, ha a szemek problémája ellehetetleníti a munkavégzést, ha a páciens elveszítette látásának 30%-át, illetve a szemész orvos ezt ajánlja. Ritkább esetben fiatal korban is jelentkezhetnek a szürkehályog tünetei, de lehet veleszületett megbetegedés is. Kialakulásának további rizikófaktora a dohányzás, a cukorbetegség és az immunrendszer legyengülésével járó egészségügyi problémák.

A beavatkozást megelőzően alapos szemészeti kivizsgálásra van szükség, ezt követően a szakorvos meghatározza, hogy melyik lenne a páciensnek az ideális műlencse. Fontos, hogy egy tapasztalt, nagy tudású szemész orvost válasszunk, mint amilyen dr. Nagymihály Attila. A szürkehályog műtét nagyon rövid ideig tart, körülbelül 10 perc alatt lezajlik. Nincs altatás, sem fájdalom, hatásos szemcseppekkel végzik el az érzéstelenítést. A beavatkozás után egy rövid ideig a páciensnek pihennie kell az operáló intézményben, majd távozhat, de feltétlenül kísérővel. Ezután szinte teljesen zavartalanul visszatérhet a megszokott életviteléhez, napi rutinjához, bár egy ideig még kontrollvizsgálatokra kell járnia, illetve kímélnie magát.

Lényeges tudni, hogy a műlencse beültetése után, akár több hetet is igénybe vehet a látásélesség kialakulása és véglegesedése, tehát a fejlődés és a javulás fokozatos lesz. Viszont már a műtét másnapján is színgazdagabban, élesebben fog látni a beteg. Nemcsak a szürkehályogra jelent megoldást a beültetett műlencse, mert ezzel korrigálható a nagyfokú látáscsökkenés, illetve sok embernek a lézeres látásjavítás alternatíváját jelenti. A trifokális műlencse biztosítja a távolra és közelre való jó látást szemüveg nélkül.