nyugdíjbiztosítás költség

Milyen költségei vannak a nyugdíjbiztosítás kötésnek?

Ma már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a majdani állami nyugdíjunkat valahogyan pótolni kell, máskülönben nehéz anyagi helyzetbe kerülhetünk idősebb korunkban. Persze felvetődik a kérdés, hogy milyen feltételekkel és mennyiért tudjuk ezt megtenni? Biztosítónként eltérő, hogy milyen szolgáltatásokra és mekkora nyugdíjbiztosítás költséget számolnak el, de ezek elnevezése sem megegyező.

Hosszú távú, akár évtizedeken át tartó vagyonépítést jelent a nyugdíjbiztosítás, tehát kiemelten fontos, hogy olyat válasszunk, amelyik mellett most és a későbbiekben is magabiztosan kitartunk majd. Annak a három nyugdíjcélú öngondoskodási formának egyike a nyugdíjbiztosítás, amit a magyar állam elismer és adójóváírással támogat. Életbiztosítási szerződés ez, amit azért kötünk, hogy az ide befizetett pénzünk biztonságban legyen és gyarapodjon mindaddig, amíg nyugdíjba vonulunk vagy Isten ments, elérünk egy bizonyos rokkantsági fokot.

Népszerű a modern és fiatal nyugdíjbiztosítás, hiszen csak 2014 óta elérhető. Több szempontból is egyedi konstrukció, az egyik legjelentősebb eltérés más nyugdíjcélú öngondoskodási formáktól, hogy lévén életbiztosításról szó, a nyugdíj-megtakarítás mellett tartalmaz legalább egy, jellemzően halálesetre fizető kockázati biztosítást is. De lehet kötni a nyugdíjbiztosítással további kiegészítő biztosításokat is. Az SZJA törvény életbiztosításként határozza meg, ami a biztosított személy halála, nyugellátásra való jogosultságának megszerzése, legalább 40%-os mértékű egészségkárosodása és a szerződés létrejöttekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár elérése esetén teljesít.

A nyugdíjbiztosítási szerződés megkötésével eszközalapok egységeit vásároljuk meg. A rendszeres befizetések a biztosítás költségeink levonása után a befektetési egységeinket gyarapítja eszközalapokban. Ezek értéke attól függ, hogy a kosárban lévő elemek miként teljesítenek. A nyugdíjba vonulással a felhalmozott befektetési egységeket a biztosító az akkori egységnyi értéknek megfelelően visszaváltja forintra.