HDMI 2.0

Minden, amit a HDMi 2.0-ról tudni kell

HDMI 2.0
HDMI 2.0

Kétségtelen, hogy amikor az audio és video jelek továbbításáról van szó, csakis a HDMI jöhet szóba. Ezen belül is a korszerű HDMI 2.0 a megbízható megoldás. Na de mi a helyzet akkor, amikor a vezeték egy nagyobb távolságra kell? Ha nagyon fontos, hogy megmaradjon a 4K felbontás, akkor két lehetőség közül lehet választani.

Ott vannak a 10 méteres vagy hosszabb AudioQuest HDMI kábel csatlakozók, amelyek rendelkeznek aktív jelerősítővel. Nagyobb távolság esetén ilyen típussal jár a legjobban a tulaj. Tehát a HDMI 2.0 el tudja végezni a rá bízott feladatot. Azt azonban észben kell tartsa a tulaj, hogy csak a képmegjelenítő felőli HDMI apa dugó tartalmazza ezt az elektronikát.

Ha valamilyen oknál fogva nem megfelelő irányban van bekötve az aktív fejes, akkor bizony a HDMI 2.0 vezeték nem fog megfelelően funkcionálni. A fent említetten kívül, van egy másik opció is. Ez az úgynevezett optikai vezetővel készített kábel. Erre jó példa az AudioQuest Cherry Cola.

Ez akár 30 méterig is képes 4K/UHD képet továbbítani. A HDMI 2.0 kábel egyedi méretben megvehető a KáCsa Auido shopban. A cég saját termékei megvásárolhatók folyóméterre, tetszőleges hosszban is. Ekkor a vezeték csatlakozó felszerelését elvégezheti otthon, saját kezűleg az ember, vagy rábízhatja a vállalat profi csapatára.

A shopban nem mellesleg az USB DAC is megrendelhető. Kinek van erre szüksége? Azoknak mindenképp egy remek kütyü ez, akik megunták, hogy a laptop vagy épp a számítógép a beépített hangkártya miatt egy gyenge hangminőséget biztost.

A gond azzal van, hogy az alaplapra integrált chipnek nagyon bezavar a környező áramkör. Pontosan ezért van az, hogy a PC-k például olyan integrált hangkimenettel rendelkeznek, amelyek egy kicsit mosott, dinamikában gyenge, térábrázolásban középszerű zenei élményt biztosítanak.

De ez szerencsére orvosolható az USB DAC segítségével, ami igazából külső hangkártyaként működik. A feladata az, hogy a gépből kiküldött USB digitális adatfolyamot analóg jellé konvertálja át. Az USB DAC jó tulajdonsága az, hogy az audio jelet megkíméli mondjuk a laptop belső áramköreinek zavarától.