Újra divat a kemence

A kemence a házias ízek forrása
A kemence a házias ízek forrása

Meglehet, sokan úgy gondolják, hogy a hagyományos ízek és főzési technikák már divatjamúltak. Sőt, kemence helyett inkább választják a kenyérsütés gépben történő formáját.

Annak ellenére, hogy Magyarország lakosságának többsége városokban él, a vidéki lakosok sem részesítik előnyben a múlt század mindennapos tevékenységeit. Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban fejezze be tennivalóját a konyhában.

Ennek ellenére, egyre többen vannak olyanok, akik újra ráébrednek arra, hogy a kemence egy valóban hasznos és nélkülözhetetlen építmény. Amellett, hogy fűt, kenyér- és tésztasütésre a legalkalmasabb, hiszen nemcsak egyenletesen sülnek meg benne az ételek, de különleges ízt is ad a kenyérnek, vagy éppen az abban megfőtt töltött káposztának.

A kemence építés mint mesterség kihalófélben van napjainkban, a világháló jóvoltából azonban, az ezzel foglalkozók népszerűsíthetik munkájukat. Akadnak olyan vállalkozó kedvű vidékre költöző családfők is, akik maguk próbálkoznak meg a kemence megépítésével.