Vigyázni kell a KATA törvénnyel, ha munkaerőt alkalmaz

Vigyázni kell a KATA törvénnyel!
Vigyázni kell a KATA törvénnyel!

Az európai államokban az adózási törvények egyre szigorúbbak. Az, hogy minden évben jelentős változások lépnek életbe, az üzleti tevékenységekben nagy zűrzavart okoz, így nem lehet hosszabb időszakra tervezni, tehát a befektetések hatékonysága nem kiszámolható.

A KATA törvény a fiatal vállalkozók támogatására indult, nagy sikerrel fel is karolt rengeteg új vállalkozót. A szomorú ebbe az egész dologba, hogy minden évben még csavarnak egy kicsit, ezen az egyszerű törvényen is, amivel az amúgy is tapasztalatlan vállalkozókat kellemetlen helyzetbe sodorják.

A KATA törvény körül rengeteg vita forgott már a kezdeti szakaszban. Egyesek azt feltételezik, hogy a kormány kiskaput nyitott a bújtatott munkaviszonynak. Elméletileg a kisvállalkozónak jobban megéri számla alapján fizetni az alkalmazottat, mint minimál béren tartani, főállási jogviszonyban. A KATA adózás 50 ezer havi költséget feltételez, a minimál bér pedig több mint 80 ezer Forintba kerül a cégnek. Ennek orvoslására, a KATA törvény által adót fizető cég, ha alkalmaz munkaerőt, jól szerkesztett szerződés keretén belül ajánlott tennie.