hátsó váltó

A hátsó váltó az erőátvitelért felel

A kerékpáron mindegyik alkatrész fontos feladatot lát el, bár vannak olyanok, amelyekre jobban oda szoktunk figyelni. A hátsó váltó olyan mérvadó szempont, amit mindenki ki akar próbálni a vásárlás előtt, de biztosan alaposan ellenőrzi. A gyártók részletes leírásokat közölnek az alkatrészekről, mivel a váltók minden kerékpározási stílusnál változnak.

Nem mindegy, hogy valaki csak a városban szeretne mozogni vele, esetleg a hétvégi kirándulásokhoz ülne nyeregbe. Olyan felhasználók is vannak, akik szeretik a veszélyt és a nagy ugrásokat, gyakran mennek hegyeken és völgyeken keresztül. Ma a legtöbbet értékesített váltók a Shimano palettájáról származnak, de bárki kedvére válogathat a többi márka közül is.

A hátsó váltó gondoskodik arról, hogy mennyire lesz könnyű a tekerés, a jó erőátvitel éppen ezeken a kisméretű szerszámokon múlik. Vásárláskor arra kell figyelni, hogy a váltás követelményeinek meg kell felelnie a többi alkatrésznek is, tehát a hajtóművet, láncot és az első váltót is nézzük meg alaposan!