A hurkolt poliészter remek alapanyaga a nyomtatható vászonnak

Nyomtatható vászon, hurkolt poliészterből
Nyomtatható vászon, hurkolt poliészterből

Sokan láttak már többféle helyen olyan érdekes molinókat, amelyeken reklámszöveg vagy csak egy kép volt látható. Nem is gondolnánk, de ezek az anyagok nem mindig szövetből készülnek, hanem van, hogy anyaguk a hurkolt poliészter. Miért pont ezt választják? Ennek egyszerű válasza lehet, mert jó az ellenálló képessége. Vegyünk például egy zászlót, amit ebből az anyagból készítenek. Milyen hatásoknak kell ellenálljon ez az anyag, amiből a zászló készül? Elsősorban az erős napsütésnek, szélnek, esőnek és fagynak egyaránt.

A hurkolt poliészter mindezen tulajdonságoknak jól meg tud felelni. Mindezek mellett jó a légáteresztő képessége. Előfordulhat, hogy beltérre akarunk egy ilyen anyagból készült zászlót vagy molinót készíttetni, akkor erre a helyre is jó választás lehet a hurkolt poliészter alapanyagú felület, hiszen létezik lángmentesített (tűzálló) változata is. Természetesen senki sem szeretné, ha tűz ütne ki a belső térben. Ez az anyag jó tulajdonságainak köszönhetően, eléggé elterjedt lett és sok helyen kezdték el használni.

Egyik ilyen felhasználási módja a nyomtatható vászon, ami tulajdonképpen egy ponyva, ami többféle anyag alapjául szolgálhat, mint a sátorponyvák, különböző takaróanyagok, dekorációk és reklámeszközök. A benzinkutaknál látható zászlók vagy cégeknél kifeszített molinók mind ilyen anyagból készülnek. A nyomtatható vászon bármilyen méretre szabható, amit meleg vágással szoktak készíteni. A meleg elősegíti a poliészterből készült anyag jobb és gyorsabb vágását, ezért érdemes így dolgozni vele.

Szokták még egy lamináló bevonattal is ellátni ezeket az anyagokat, aminek a segítségével az élettartamuk jóval kibővül. A nyomtatható vászon felületére bármilyen digitális kép felvihető, amit csak szeretnénk, ezért az egyik nagyon kedvelt reklámfelületek közé tartozik. Hosszú élettartama, víz, szél és hő ellen kiválóan ellenáll, ezáltal könnyedén alkalmazható olyan helyeken, ahol más anyag nem biztos, hogy megfelelő lenne. A belőlük készült sátorponyvák a természeti erők minden formájának könnyedén ellenállnak, ezért érdemes ilyesmire felhasználni.