A vízszivattyú a teljesítmény függvényében fogyaszt

Vízszivattyú automatizálás
Vízszivattyú automatizálás

A mezőgazdaságban egyre nehezebb dolog profittal dolgozni. Minden évben van valami, fagy, szárazság, jégeső, ami jelentősen lecsökkenti a terméshozamot. Bizonyos természeti csapásokat nem lehet kivédeni, a fagy és jégeső ellen még nem találtak ki hatékony védelmi módszert.

Azonban a vízhiányt egy öntözőrendszer és a megfelelő méretű vízszivattyú által, viszonylag könnyen megoldható. Az öntözőberendezés akkor igazán költséghatékony, ha az öntözésre szánt víz helyben, olcsón beszerezhető. A legolcsóbb vízforrás az esővíz, amit hatalmas tartályokba gyűjtenek össze.

Azonban ez a vízforrás nem tud folytonosságot biztosítani és akkor nincs elegendő belőle, amikor a legszükségesebb, vagyis szárazság idején. Tehát, csak ideiglenes megoldásnak számít. A folyóvizekből vagy állóvizekből való beszerzés is hatékony megoldás. Erre a feladatra nagyteljesítményű vízszivattyú szükséges, ami megfelelő nyomáson képes biztosítani a szükséges mennyiségű vizet. Ebben az esetben viszont számolni kell az elektromos áram költségével.