Antibiotikum és probiotikum

Antibiotikum és probiotikum
Antibiotikum és probiotikum

Az antibiotikumokat gyógyszerként, gyógyulásunkat segítő készítményekként tartjuk számon – ami természetesen igaz is, ám a legtöbbször feledésbe merülnek a potenciális káros hatásai, illetve a velük kapcsolatban alkalmazandó védekező intézkedések. A probiotikumok – részben – az antibiotikumok okozta pusztítás helyreállításáért felelősek.

Az antibiotikum, a szervezetben megtalálható organizmusok ellen lép fel: ez hasznos, ha épp egy vírus vagy egy fertőzés legyőzése a célunk, ám sajnos az antibiotikumok nemcsak a nemkívánatos folyamatokat, jelenségeket szüntetik meg. A kártékony baktériumok mellett megtizedelik a jótékony és fontos baktériumok számát is – ezért fontos, hogy a kúra idején, vagy akár megelőzés céljából is alkalmazzunk probiotikumokat. Az ilyen típusú készítmények segítségével védhetjük a bélflóra természetes egyensúlyát, valamint fenntarthatjuk a jótékony baktériumok arányát a szervezetben.

Hogyan válasszunk probiotikumot?

Természetesen probiotikumból sem egyféle létezik, s így más tulajdonságok jellemezhetik őket.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

Magyarországon a probiotikus készítmények legnagyobb része az étrend-kiegészítők vagy a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek közé tartozik és csak néhány készítmény képviseli a gyógyszer kategóriát.

Ez nem véletlen, hiszen a magyar szabályozás rendkívül szigorú minőségbiztosítási eljárásokat és feltételeket támaszt a gyógyszerekkel szemben.

Hogy miért fontos a megfelelő minőségbiztosítási feltétel?

A válasz egyszerű: a készítmények stabilitása, a bennük lévő aktív sejtek száma, valamint a tárolhatóság (szobahőmérsékleten) csak megfelelően minőségbiztosított gyártástechnológiai eljárással érhető el.

Baktériumok és élesztőgombák

A probiotikus szereket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy milyen típusú mikroorganizmusok vannak benne:

baktériumok,

élesztőgombák,

illetve ezek keveréke

A különböző típusok nagyjából egyforma hatékonysággal alkalmazhatók például a bélflóra védelme vagy az immunrendszer támogatása esetén, viszont bizonyos szempontoknál egyértelmű az élesztőgomba-alapú készítmények előnye.

Az élesztőgombát tartalmazó probiotikus szerek kiemelkedően teljesítenek az antibiotikumos terápiák esetén, hiszen nem gyengítik egymás hatását. A két szer együtt is szedhető, és nem kell órákat várni az antibiotikum bevétele után.

Ne feledjük, hogy csak a klinikailag tesztelt és igazolt hatású készítmények hoznak bizonyított eredményeket!