Gyula, a vizek városa

A Gyulai vár
A Gyulai vár

Gyula, a Fehér-Körös bal partján elterülő fürdőváros, közel a román határhoz. A gyógy- és termálvizeiről nevezetes város jogosan kapta a vizek városa megtisztelő megnevezést, hiszen a település bevételének nagy részét e gyógyvizekre épült turizmus adja.

Persze nemcsak a termálvizei miatt érdemes meglátogatni a Békés-megyei kisvárost, hiszen látnivaló bőven akad, legyen az akár természeti, akár kulturális örökség. Gyulai vár a 14.században épült gótikus téglavár, ami még a mai napig is épségben megmaradt.

Jelenleg múzeum és várszínház is működik a falai között, tehát a kultúra iránt érdeklődőknek nagyszerű szórakozási lehetőséget jelent. A Várkert több neves fesztiválnak is otthont nyújt. Többek között itt zajlik a Gyulai Vár Jazz Fesztivál és a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük.

Gyula városa tehát az év bármelyik szakaszában kínál látnivalót és szórakozási lehetőséget a látogatók számára. A Várfürdő Magyarország legmodernebb gyógyfürdői közé tartozik, ami szintén sok látogatót csábít a városba.