izomhúzódás

Hogyan kezelhető a leghatékonyabban az izomhúzódás?

izomhúzódás
Izomhúzódás kezelése

Mindennapos jelenség, hogy valamelyik izomcsoport megrándul, ami sérülést eredményez. Ehhez egy rossz, tehát a szokásostól eltérő mozdulat is elég és máris kész a baj. Ám szerencsére az izomhúzódás hatékonyan kezelhető. Gyakorlatilag az összes izomcsoportot érintheti ez a probléma.

Aki rendszeresen edz, szinte biztos, hogy már legalább egyszer, de inkább többször meghúzta valamelyik testrészét. De hát a teljesen hétköznapi mozdulatok is végződhetnek hasonló balesetekkel. A hirtelen megmerevedő, ellazulásra képtelen izomzat az izomhúzódás biztos jele.

Mindez erős fájdalommal jár. A baleset során kisebb erek is elszakadhatnak, ami vérzést okoz. Ekkor a sérült területen duzzanatok láthatóak. A baleset bekövetkezésekor célszerű azonnal jegelni, vagy hűsítő géllel bekenni az érintett területet. A hideg anyag összehúzza az ereket, így az érfalakon át kevesebb folyadék jut a szövetek közé.

Az izomhúzódás által érintett testrészt kímélni kell. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy regenerálódhasson. Szintén nagyon fontos a folyamatos kezelés. A gyógynövény alapú készítményekkel kiváló eredményeket lehet elérni. A mentol és a citromolaj hűsítő hatása miatt tehet igen jó szolgálatot.

A kúszó fajdbogyó olaj szintén sokat segíthet. Ez az izomhúzódás okozta fájdalmat enyhíti természetes metil-szalicilát tartalma révén. Emellett az izom helyi keringését is fokozza a metil-szalicilát. A levendulaolaj és a bergamottolaj is fontos szerepet játszhatnak a gyógyításban, mindkettő remek izomlazító.

Az erdei fenyőtűolaj és a rozmaringolaj a keringést serkentő hatásuk által járulnak hozzá az izomhúzódás kezeléséhez. A megfelelő készítmény rendszeres használatával el lehet érni, hogy a megmerevedett izmok hamarabb visszanyerjék a rugalmasságukat.

A gyógyulófélben lévő izomcsoportot fokozatosan lehet terhelésnek kitenni. Ekkor muszáj tudatosnak lenni, figyelni kell a testet, hogy mit bír. Ha pedig a megfelelő kezelés ellenére sem enyhülnek az izomhúzódás tünetei, haladéktalanul fel kell keresni egy orvost.