Hol helyezkedik el a TPMS szelep?

TPMS szelep
TPMS szelep

Sokan nem is tudják, hogy manapság már léteznek olyan eszközök vagy rendszerek, amelyek az autók különféle változatásait képesek megfigyelni és elemezni. A TPMS szelep az autószelep végét jelenti, amire egy speciális jeladót szerelnek. Ez lesz a TPMS, nyomásérzékelő szenzor. A defekt úgyis megelőzhető lenne, normál körülmények között, hogyha az abroncsokat időbe lecserélné. Ez azt jelenti, hogy a napi átlaghőmérsékletet megfigyelve próbál arra koncentrálni, hogy a gumiabroncsok időben le legyenek cserélve.

Vagyis, hogyha a hőmérséklet elkezd lehűlni, plusz hét fok alá esik, akkor ideje elővenni a téli gumikat. Fordított esetben pedig, ha a hőmérséklet hét fok felett van, akkor a nyári változatokat kell ismét feltenni. A TPMS szelep szoros viszonyt ápol a szenzorral, amit be kell állítani az autó számítógépéhez. Ha a beállításokat gyári értékek alapján végzi el egy tapasztalt szakember, akkor semmilyen hiba nem jöhet közbe.

A korszerű szenzoros, vagyis direkt rendszerek csak kompletten cserélhetőek. Vagyis, ha a szelepet le kell cserélni, akkor a szenzort is. A TPMS rendszer működése mindkét termék (szenzor, szelep) segítségével zajlik. Ha az egyik meghibásodik vagy valami miatt tönkremegy, akkor mindenképpen cserélni kell őket, méghozzá párban. A speciális rendszer nagy előnye, hogy a hirtelen nyomásvesztést, még kisebb defekt esetén is azonnal kijelzi. A rendszer hibamentes működése során, Ön azonnal értesülni fog a defektről, így nem fog teljesen leereszteni az abroncs, hogyha azonnal elviszi szervizbe.

A különböző TPMS rendszer gyártók eltérő idejű garanciát biztosítanak a termékekre. Gondolta volna, hogy a speciális rendszer a műszerfali lámpát is magában foglalja? Ez azt jelenti, hogyha a rendszer beépítésre kerül az autóba, akkor a TPMS rendszer még egy külön izzót is kap a műszerfalon, ami a legkisebb eltérés esetén is azonnal jelezni fog. Természetesen olyan jármű is létezik, amelyik a nyolc kerék (téli, nyári) adatait is el tudja tárolni, így az abroncsok szerelése nem jelenthet gondot.

Print Friendly, PDF & Email