Napelem rendszer, a biztos megoldás

Napelem rendszer
Napelem rendszer

A szolgáltató biztosította villamos energia, a kőolaj felhasználásával kerül előállításra, ami sajnos egy véges energiaforrás. Emiatt pedig az áramszolgáltatás díja csökkenni biztosan nem tud, sőt, valószínű, hogy egy idő után rohamos növekedésbe fog kezdeni.

Ezt a tényt mindenképpen figyelembe kell vennünk, amikor a napelem rendszer megvételén és telepítésén gondolkodunk. Ugyanis sokakat eltántorít a napelem rendszer ára, ami egyszerre, egy összegben igen nagynak tűnik. Azonban, ha azt nézzük, hogy ezt egyszer kifizetjük és soha többé egyetlen fillért sem kell többé áramra költsünk, akkor mindjárt másképpen néz ki a dolog.

Igaz, hogy több év a megtérülési idő, de ez idő alatt ugyanúgy fizetnénk a szolgáltatónak, ráadásul egyre magasabb értékű számlák érkeznének, tehát mindenképp kimegy az a pénz a kezünkből. Csak az nem mindegy, hogy mennyi idő alatt és mire. Mivel könnyen megtörténhet, hogy úgy megugrik a villamos energia díja, hogy sokkal hamarabb a szolgáltató kezébe kerül a napelem rendszer ára, mint amennyi alatt az megtérülne.

Azt is tudni kell, hogy a napenergia egy megújuló energiaforrás, vagyis sohasem fog elfogyni, így sem most, sem 10, 20 vagy 50 év múlva nem kell érte fizetni, így teljesen ingyen állíthatjuk elő a szükséges mennyiségű áramot. Ehhez csak a megfelelő méretű napelem rendszer beszerelésére van szükség, amit szakértői segítséggel pontosan meghatározhatnak. Ismerni kell az átlagfogyasztást és az esetleges további, kiegészítő igényeket, majd ezek függvényében ki lehet választani az ideális teljesítményű napelem rendszert.

Amit, még érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a visszatáplálós napelem rendszer mellett döntünk, akkor a szolgáltató átveszi tőlünk a nyári napok többlet termeléseit és télen ezt ugyanolyan formában visszakapjuk. Ilyen esetben csak éves elszámolás van és kizárólag a különbözetet kell kifizetnünk, ha van. Amennyiben megfelelő a tervezés és a kivitelezés, akkor ez igen ritka helyzet. Azonban, az inkább lehetséges, hogy elszámoláskor is többlet jön ki, amit a szolgáltató szintén átvesz, de már csak az ár feléért. Még így is megéri. Igaz?