Hiányzó fogunkat implantátummal vagy híddal is pótolhatjuk

Implantátum vagy foghíd?

Egy fog elvesztésének a hiányát biztosan meg fogjuk érezni, legyen szó, első vagy hátsó fogról. Sokan tanácstalanok a fogpótlást illetően, ezért érdemes utána olvasni a híd vagy az implantátum előnyeinek és a hátrányoknak is mindkét esetben. Az biztos, hogy valamelyiket alkalmazni kell a kettő közül, hogyha szeretnénk egy teljes fogsort. Egy elvesztett fog hatással lesz a többire is. Eltolódhat az egész fogsor a többi nyomására. A meglévő fogak sokkal nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, mivel azon az oldalon már nem tudunk olyan hatékonyan rágni.

Ez is a fogsor elmozdulásához vezethet. Az emésztésben is felléphetnek különböző gondok, mivel a táplálék megrágatlanul kerül a gyomrunkba, ami ezáltal jobban meg lesz erőltetve. A hangképzéssel gondjaink lesznek, hogyha az első fogak valamelyikét veszítettük el, nem beszélve az önbizalmunkról, amit a hiányos mosolyunk fog lerontani. A híddal való pótlást egy vagy két egymás mellett elhelyezkedő fog esetében lehet alkalmazni.

Ekkor a fogorvos a meglévő fogakhoz fogja kötni a pótolt fogat, ami kinézetre, nem fog eltérni az eredetitől és újra lesz egy teljes, stabil fogsorunk. De felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, hogyha a pillérként használt fogak elkezdenek szuvasodni. Mi van akkor, hogyha ki kell húzni ezeket a fogakat? Akkor mi lesz a foghíddal, hiszen nem lesz mihez hozzácsatolni. Ekkor jöhet a másik lehetőség, ami az implantátum.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a kihúzott, kiesett fog helyére a fogorvos egy titánium csavart helyez és erre fogja felépíteni a fogat. Tulajdonképpen ezek az implantátumok egymástól különálló műfogak, amik teljesen természetes érzést fognak biztosítani a szájban. Nem kisebbek, nem nagyobbak és a színűk sem tér el a többitől. Teljességgel olyan érzés lesz, mintha az eredeti lenne. Bizonyos esetekben elég csak a foghidat alkalmazni, míg máskor a fogorvos az implantátumot fogja ajánlani. Hogy mikor melyik lenne jobb, az a konzultáció után ki fog derülni. A fájdalomtól ebben az esetben sem kell tartanunk és mind a kettő időálló megoldásnak számít.